Oxiderat silver, oxiderade smycken, vad är oxiderat silver egentligen?

Oxiderat silver, oxiderade smycken, vad är oxiderat silver egentligen?

Har du någon gång tänkt på att ytan i silversmycken kan se så olika ut, och att de trots detta alla är äkta silver? Vissa smycken så välpolerade och blanka, skinande silver i ljusaste nyanser. Och så finns det smycken som ser nästan antika ut, lite gråa i ytan, ibland nästan svarta fast de är helt nya... Är alla dessa verkligen gjorda av äkta silver?

Ja, hittar du en liten stämpel någonstans på smycket som säger "925" så kan du vara lugn med att det är äkta silver du håller i din hand- oavsett om silvret är blankpolerat eller har en mustig svärta.

Armband länkarmband, den lilla silverberlocken bär äkthetsstämpel 925.


Varför svartnar mitt silversmycke?

Oavsett hur glanspolerat ditt silversmycke är så kommer ytan med tiden att ändra utseende. Detta beror på att silver oxiderar på grund av luftfuktighet och de ämnen som naturligt finns i luften. Silvret får en mörkare ton, antingen mot det grå/svarta hållet, eller åt det mer gul/bruna. Allt beroende på hur luften är just där du bor. Även kroppens naturliga salter kan påverka silvrets oxidation. Är du en av dem som absolut inte vill att ditt silver ska oxidera kan jag lugna dig med att det inte är någon fara när det händer. Du kan lätt ta bort oxidationen med en putsduk eller rengöringsdipp speciellt avsedd för silversmycken. Vill du läsa mer om det och skötselråd om silversmycken har jag skrivit lite mer om det under "Inspiration & tips"  Skötesråd silversmycken.  


Hur oxiderar man silversmycken?

Tycker du däremot att det är supersnyggt när silver har den där lite antika känslan med grå/svart ton redan från början kan jag berätta att det finns flera sätt att oxidera silversmycken på och att arbeta med olika uttryck i silvrets yta. 

När jag började arbeta med silversmycken för ca 20 år sedan oxiderade jag många av mina arbeten. Där och då kände jag bara till ett sätt att få den där djupa svärtan jag eftersträvade, och det var genom att använda de kemiska speciallösningar som finns hos auktoriserade återförsäljare. Dessa kemiska preparat innehåller ämnen som leversulfit, och är dessvärre hälsovådliga för såväl människa, djur och miljö. Nog ger det en effektiv och vacker svärta, och när ytan sedan bearbetas med borstar och polertrissor går det att skapa ett härligt djup och ett levande uttryck. 

På senare år har jag dock valt bort att svärta mina silverarbeten, mycket på grund av att jag inte vill använda ämnen som är skadliga för människa och miljö. Det är viktigt för mig att arbeta så miljövänligt som möjligt, och att använda naturliga och nära material. Jag köper silver från svenska återförsäljare som återvinner silver, knyter mina mala halsband med svensk lintråd och mina smyckeaskar är av eco-material. 

Jag arbetar med så skonsamma material som möjligt; silver från auktoriserade svenska återförsäljare, svensk lintråd, smyckeaskar tillverkade av högklassigt eco-material.


Så hör och häpna nära jag lärde mig att det går att oxidera silver på helt naturlig väg med hjälp av ägg! Hur har jag inte vetat detta innan?! Så spännande! Jag började givetvis direkt att experimentera med denna metod och jo, visst funkar det! Koka ägg och låt silvret ligga tillsammans med det varma ägget under lång tid så träder där fram svärtade nyanser över silvrets yta.

Några enstaka försök har det blivit hittills, jag är fortfarande inne i lite av en testfas, så kanske blir det mer oxiderat silver framöver då jag lär mig metoden mer.

Kristallberlocker med ametist, det främre med ljus ametist ej oxiderat medan silverlåset och tråden i de hängen med mörk ametist är oxiderade. 


Silversmycken i skiftande nyanser

Det är skillnad på svärtan som blir av påverkan från luften över tid och den svärta som uppkommer vid avsiktlig oxidation / svärtning. Den förstnämnda går att putsa bort medan den avsiktliga oxidationen håller mycket bra och kan oftast inte tas bort med putsduk. 

Att oxidera / svärta är det traditionella sättet att påverka silvrets yta, det görs som ett avslutande moment när silversmycket i övrigt är helt färdigt. Ett annat sätt att arbeta med nyansering av silvrets yta och skapa unika uttryck är att låta brännarens värmelåga dansa över ytan. Här är det viktigt att hålla koll på hur värmen sprider sig för att undvika att smycket blir för upphettat så det faller ihop och smälter samman. Det går att arbeta varsamt med brännarens låga över silverytan, följa hur materialet skiftar från lätt ljusgrått till nästan blåaktiga nyanser, innan det övergår till det intensivt rödglödgade just innan smältpunkt. Stannar vi upp någonstans kring det ljusgrå/blå går det att få fram levande nyanser som ibland påminner om svärtan i oxidation. 

Tunn silverplåt, den övre lätt upphettad så den fått en skiftar i gråaktiga nyanser. 


Naturligt hamnar du här i arbetsprocessen då du gör ett silversmycke som kräver lödningar. För att lodet ska smälta samman med silvermaterialet hettas ytan upp så pass att lodet glödgas och smälter samman med silvret. När smycket sedan svalnat följer vanligtvis efterarbete med fil, puts och syrabad ( jag använder citronsyra istället för hälsovådliga syralösningar). Syrabad gör så att orenheter i silvret stiger upp tid ytan som sedan går att putsa bort och få silversmycket blank och skinande.


Att använda upphettning som metod för att får fram skiftningar i silvrets yta utan att sedan putsa och polera kan vara spännande. Det går inte att förutsäga exakt hur slutresultatet blir från gång till gång, men det är ju lite det som är tjusningen också. Varje smycke får sitt eget helt unika uttryck. Än så länge har testat det på några smycken, och personligen tycker jag det kan bli jättefint! Det skapas en yta som ibland nästan påminner om berg och sträva klippor.  

Silverdetalj formad på fri hand, upphettad så den får en levande yta som påminner om sträva klippor.

 

Så oavsett om du föredrar blankpolerat eller en mer rustik känsla i dina silversmycken vet du nu lite mer om hur jag som smyckesdesigner och silversmed kan arbeta med silvrets yta för att uppnå olika uttryck. Och nästan gång botaniserar bland  silversmycken har du nu koll på hur du ser att det är äkta silver du håller i (titta efter 925 stämpeln), och du har ett hum om hur det oxiderade smycket blivit behandlat. 

Silverdetaljen formad på fri hand blev en del av detta halsband med svart turmalin och oxiderad silverkedja. 



En liten kom ihåg!

  • Oxiderat / svärtat silver görs med hjälp av kemiska preparat eller på naturlig väg med hjälp av ägg!
  • Silversmycken som missfärgats på grund av luftens påverkan - putsa upp med putsduk eller rengöringsdipp för silversmycken!
  • Äkta silver? Titta efter en liten äkthetsstämpel som säger "925". 925 silver är samma sak som sterling silver.