Skötselråd smycken

Vad är 925  silver?

Silver är ett fantastiskt material som kan bäras såväl till vardags som vid fest!

Dess uttryck och form kan variera i oändlighet beroende på dimension på materialet och hur det bearbetas. Från skiraste länk till robusta tunga ringar eller hängen.

Jag arbetar i 925 silver, även kallat 925 sterlingsilver. Benämningen 925 är relaterad till halten av rent silver i materialet. 925 silver består av 92,5 % rent silver, resterande procent utgörs av koppar och andra metaller. Silver med mycket hög silverhalt, även kallat finsilver, är väldigt mjukt och lämpar sig endast att använda till exempelvis infattningar och mer delikata arbeten. Så för att silvret ska vara lämpligt att använda till smyckestillverkning blandas silvret ut med koppar och andra metaller.

För att en metallblandning ska få kallas silver behöver den ha en silverhalt på minst 83 %, resterande 17 % utgörs ofta av koppar.  Ett silver med 83 % silverhalt, även kallat verksilver, är ganska hårt och används framförallt till corpusarbeten och matsilver. 925 silver har en ljus fin lyster och är mjukare än verksilvret, och passar därför mycket bra för smyckestillverkning.

Du kan vara säker på att du har ett smycke av god kvalitét om du någonstans hittar en liten äkthetsstämpel, 925. Jag använder mig av 925 stämpeln på alla smycken där stämplingen får plats, så kanske går det inte att finna en stämpel på de smycken med de allra minsta silverdetaljerna, men du kan vara trygg i att jag enbart använder mig av 925 silver i alla mina silversmycken, såväl hängen som länkar och kedjor.


Skötselråd silversmycken

Alla silversmycken mår som bäst när de används!

Om ett silversmycke blir liggande en tid oxiderar det på grund av luftfuktighet och svavel. Silvret får då en mörkare ton, antingen mot det grå/svarta hållet, eller åt det mer gul/bruna. Allt beroende på hur luften är just där du bor. Detta går lätt att få bort med hjälp av en putsduk för silver eller flytande putsmedel avsett för silver. Flytande putsmedel är väldigt bra till exempelvis kedjor, smycken med mattborstad yta eller smycken med många små detaljer.

Tänk också på att silversmycken kan påverkas mer av salta bad eller bad i klorerat vatten. Vid bad i klorerat vatten mår smyckena bäst av att du tar av dig dem innan bad, det samma gäller för salta bad så detta kan göra att silversmycket oxiderar snabbare.


Förvaring silversmycken

Förvara med fördel dina silversmycken i smyckesask, skrin, smyckespåse eller liknande. Då det är luftens påverkan som gör att smycket oxiderar är det att föredra att förvara dem i något som går att tillsluta.

Halsband har ju en förmåga att trassla ihop sig om de förvaras liggandes i en ask, och så samtidigt är det ju bäst med en tillsluten förvaring… så här kan jag rekommendera att silverhalsband och halsband med silverdetaljer förvaras i en större ask, ett smyckeskrin eller liknande där de kan ligga var för sig lite utsträckta, eller varför inte i ett vackert litet skåp med krokar där de kan förvaras hängande- en smart lösning för att slippa tilltrasslade halsband och samtidigt vackert som dekoration!


Skötselråd mala halsband

Mala halsbanden är skapade av halvädelsten, lintråd och 925 silver. Dessa halsband mår ju självklart bäst av att få bäras så mycket som mjöligt, men vilar gärna från att vara med vid bad då detta kan påverka såväl oxideringen av silverdetaljer och hänge samt att bad kan ha en uttorkande påverkan på lintråden de är knutna med. Jag väljer att arbeta med så naturliga och nära material som möjligt, jag knyter mala halsbanden med svensk lintråd som jag först bearbetar med bivax för bättre motståndskraft. Det är ändå bra att ha i åtanke att detta är ett naturligt material som påverkas av exempelvis upprepad kontakt med vatten.  

Halsbanden förvaras gärna i smyckeskrin eller hängandes på krok, halvädelstenen påverkas inte av luftens påverkan, utan det är framförallt silverhänget som kan komma att oxidera med tiden. Då skulle jag rekommendera att försiktigt putsa med putsduk avsedd för silver, då lintråden inte mår bra av att doppas ner i flytande putsmedel.


Rengöra kristaller och halvädelsten

Skulle någon av pärlorna i halsbanden av halvädelsten få smuts på sig tas detta bäst försiktigt bort med en mjuk trasa fuktad med lite tvålvatten. Gnugga lite försiktigt, och undvik att blöta lintråden för mycket.

Är du inne på halvädelstenars spirituella egenskaper så vill jag tipsa om två reningsceremonier för att rena stenarna från negativa energier. Med rötter i den indianska traditionen i Nordamerika anses Salvia som en starkt renande rökelse, här i de nordiska länderna har vi en gammal tradition av att rena med enriskrök.  Detta gör du genom att lägga upp halsbandet (eller dina kristaller) på en handduk, gärna av bomull eller lin, tänd en salviabunt (eller enrisbunt) och dra i cirklar över dina halsband och kristaller.

Du kan även rena dina halsband med halvädelsten (och dina kristaller) från negativa energier och samtidigt ladda dem med positiv energi genom att låta dem bada i månljus, gärna vid fullmåne. Placera halsbanden och dina kristaller på en handduk, antingen ute i trädgården, eller invid fönstret inomhus, och låt dem ligga och bada i månljuset över natten. Ett perfekt sätt att rena och ladda om sina mala halsband med ny energi!