Mäta ringstorlek

Ringstorlek mäts i diameter eller omkrets. Det vanligaste och smidigaste, enligt min mening, är att utgå från diametern.  Går du till en guldsmed eller smyckesbutik har de ett ringmått där du med lätthet kan prova ut din ringstorlek. Vill du hellre mäta din ringstorlek själv hemma kan du antingen mäta den inre diametern på en ring du redan har, eller så kan du klippa till en pappersremsa som du sedan lindar runt fingret, tejpar ihop, och sedan mäter den inre diametern på pappersringen. Måttet på den inre diametern motsvarar din ringstorlek.

Några viktiga punkter att tänka på:

  • Det är den inre diametern du ska mäta, ej den yttre:  En materialtjocklek på 1mm gör skillnad på två steg i storlek, skulle du då mäta den yttre diametern kommer din ring vara två storlekar för stor. 
  • Ringens bredd påverkar storleken:  En bredare ring kräver lite större storlek än en smal. Ha det i åtanke om du mäter storlek på en ring du redan har, det är viktigt att ringen du mäter motsvarar bredden på den ring du har i åtanke när du måttar ditt finger. Utgår du från en pappersremsa, så klipp remsan lika bred som den tänkta ringen.
  • Fingrarnas storlek förändras beroende på värme & kyla: Fingrarnas storlek förändras beroende på hur varmt det är. En kall vinterdag är de smalare än en varm sommarkväll. Många upplever även att fingrarnas storlek kan variera över dagen och bli lite mer svullna på kvällen. Det är viktigt att ringen är så pass i storlek att den inte ramlar av en kall vinterdag och samtidigt inte blir för liten då det är varmt.  


Har du bara ovanstående punkter i åtanke är det inga problem att mäta sin egen ringstorlek, mina tips är:

  1. Har du tillgång till ett ringmått - använd det! Det finns i både smal och bred modell.
  2. Om du har en ring som passar på det finger du tänkt ha din nya ring på, och som motsvarar tänkt bredd, utgå från den och mät den inre diametern. 
  3. Om du inte har en befintlig ring att utgå från, klipp till en remsa i papper som har samma bredd som den ring du tänkt köpa. Vira pappremsan runt fingret, fäst ihop med en liten bit tejp, och forma en pappring. Testa sedan att ta av och på pappringen några gånger så du känner att storleken funkar. Mät sedan pappringen inre diameter och du har din ringstorlek.  Mäter den inre diametern exempelvis 20mm är din ringstorlek 20.