Vilken är min månadssten ?

Vilken är min månadssten ?

Underbara härliga ädelstenar och kristaller i en palett av färger och uttryck. Magiskt vackra med förundrande, förtrollande känsla. Har du någon favorit som du spontant dras lite extra till? 

Vem vet, kanske är det din månadssten?


Zodiaksten - månadssten

Visste du att det ofta finns i alla fall två olika ädelstenar eller kristaller som relateras till varje månad? Och har du koll på att de stenar som vi förknippar med våra stjärntecken kallas zodiakstenar och bär på en flera hundraårig tradition inom folktron som berättar om kristallers magiska krafter, hur de kan symbolisera specifika egenskaper hos personer födda i en viss månad och hur zodiakstenen ger lycka åt den som bär sin födelsemånads sten?


Kategoriseringen av månadsstenar föddes ur traditionen med zodiakstenar, och bär även den på en flera hundraårig historia. Skillnaden är att månadsstenarna utgår från den gregorianska kalendern istället för zodiakens schematiska indelning utifrån stjärntecken. 

Det finns lite olika synsätt på vilken sten som tillhör vilken månad, och kanske finns inget helt "rätt" svar. Redan 1912 skapade amerikanska förbundet för juvelerare ( Amerikan associations of jewelers) en standardiserad schematisk kategorisering gällande månadsstenar för att försöka få ordning på det hela. De skapade då ett system där varje månad gärna hade minst två alternativa månasstenar, en lite mer exklusiv och en som var lite mer vänlig ur ett ekonomiskt perspektiv. Så att så många som möjligt skulle kunna ha råd att köpa sig en månadssten. Ett fint initiativ, eller hur?


Med utgångspunkt i denna kategorisering har jag sammanställt en överblick över årets alla månadsstenar och de egenskaper dessa vackra kristaller förknippas med. Jag har valt att framhäva de månadsstenar som jag arbetar med i min kollektion silverhalsband med månadssten


Månadssten januari - granat

Januari månadssten är granat, och som alternativ rosenkvarts. Vackra stenar som glimmar i röda och rosa nyanser. Granaten som skiftar i djupt rött, nästan mot purpur, representerar januari i mina silverhalsband med månadssten. 

Granat egenskaper

Granat symboliserar kärlek, passion och energi. I folktrons tradition sågs granat som en beskyddande talisman verksam mot onda andar, annalkande fara och negativa tankar. Granaten sägs öppna upp kontakten med vår inre gudomliga kraft. Den ses som en stärkande och helande sten starkt förknippad med attraktion och passion. 

Primärchakra för granat är baschakrat

Silverhalsband månadssten januari granat


Månadssten februari - ametist

Februari månadssten är ametist och även onyx. Ametist förekommer i nyanser från ljusaste lavendel till intensivt mörklila. Onyx kopplar jag spontant till djupt svarta nyanser med en ibland nästan metallisk känsla. Dock kan onyx även förekomma i nyanser av grå, vit, blå, brun, gul och röd. I min kollektion månadssmycken är det den vackra ametisten som representerar februari.

Ametist egenskaper

Ametist sägs vara en starkt beskyddande sten med hög andlig vibration. Den verkar balanserande på alla plan, sägs lugna alternativt stimulera där det behövs samtidigt som den tillskrivs en renande och lugnande kraft. Ametisten är den mest spirituella av stenar, öppnar upp för intuition och är en fin sten att ha med vid meditation. Ametisten sägs främja kärlek, vara starkt beskyddande samt stärka intuition och en andlig vishet. Den sägs även bära på en stark healingenergi samt ha en lugnande inverkan och motverka stress.

Primärchakra för ametist är kronchakrat.

Silverhalsband månadssten februari ametist


Månadssten mars - akvamarin

Månadssten för mars är akvamarin och som alternativ nämns röd jaspis. Jag har valt att arbeta med akvamarin som med sina härligt ljust blå nyanser kan föra tankarna både till frostig arktisk is eller härligt skummande hav om sommaren.

Akvamarin egenskaper

Akvamarin med sin fridfulla energi bars förr i tiden av sjömän som en talisman för beskydd, lycka och mod för en lyckosam färd över haven. Det är en kristall som sägs minska stress och inverka lugnande på sinnet. Samtidigt som den mildrar rädsla och ökar en känslighet kan akvamarin också stötta förmågan att ge uttryck för din egen innersta röst. Det är en fin kristall att ha med vid meditation då den sägs stärka intuition och en andlig medvetenhet. 

Primärchakra: Halschakrat

 

Silverhalsband månadssten mars akvamarin


Månadssten april; bergkristall

Månadssten för april är diamant och bergkristall, två härligt klara kristaller som påminner om svalkande is eller klart porlande vatten. Bergkristallen är en av de mest vanligt förekommande kristallerna, och med sitt magiskt vackra uttryck som kan skifta från frostigt rå till välpolerad genomskinlig är bergkristallen mycket omtyckt världen över. 

Bergkristall egenskaper

Bergkristallen står för vakenhet, klarhet och balans. Den sägs ge klarhet på alla plan, ge näring till helande energier. Anses skärpa och ge fokus åt tankarna samt öppna upp för öppen och tydlig kommunikation.

Chakra: Bergkristall är en fin allmännhealer som kopplas samman med samtliga chakran. 

Silverhalsband månadssten april bergkristall


Månadssten maj; krysopras

Månadssten för maj är smaragd och krysopras. Med härligt böljande gröna nyanser viskar de om vår och tidig sommarkänsla. Jag använder mig av krysopras vars magiskt vackra nyanser skiftar från mjukaste ljust grön till mer intensiv äppelgrön. 

Krysopras egenkaper

Namnet krysopras härstammar från grekiskans chrys (guld) och prase (grön), och visst går det att känna den spirande känslan hos detta gröna guld när du håller en krysopras i din hand!

Krysopras är en kristall för lycka, glädje och medkänsla som också sägs motverka oro och stress samt uppmuntra till positivt tänkande. Krysopras sägs stimulera kreativitet och en öppenhet inför nya situationer, samt stärka ett flöde av helande energi. 

Primärchakra: Hjärtchakrat

Silverhalsband månadssten maj krysopras


Månadssten juni; månsten

Pärla och månsten är månadssten för juni. Månsten finns i en mängd olika färgskiftningar så som vit, beige, gul, blå, grön och rosa/dimgrå. I månadshalsbanden jag skapar använder jag månsten i mjukaste rosa nyanser som skiftar från dovt rosa, ibland mot mjukt grå, till ljusaste puderrosa. En härlig månsten som skapar en mjuk, harmonisk känsla.

Månsten egenskaper

Månsten är en fin sten för den som vill ha en nystart i livet. Den sägs balansera energier, stärka intuitionen och den empatiska förmågan samt ha en lugnande inverkan på känslorna. Likt månen är månstenen reflekterande och uppfylls av receptiv, feminin energi. Och just så som månens tilltagande och avtagande faser medvetandegör månstenen alltings återkommande föränderlighet. 

Primärchakra: Kronchakra & tredje ögat

Silverhalsband månadssten juni månsten


Månadssten juli; karneol

Månadssten för juli är rubin, karneol och jade. Karneol med dess flammande nyanser skiftandes från glödande orange/gul till intensivaste röd för tankarna till sommarens hetta och glödande solnedgångar.

Karneol egenskaper

Karneol ses som en kristall med hög energi som jordar och stabiliserar sinnet. Det är en sten för mod och motivation. Sägs också stimulera kreativitet samt inverka stärkande på självförtroendet och uppmuntra till positiva livsval. 

Primärchakra: Rotchakrat och navelchakrat

Silverhalsband månadssten juli karneol


Månadssten augusti; peridot

Grön safir och peridot är augusti månadsstenar. I härligt gröna nyanser för de båda kristallerna tankarna till grönskande skogar där sensommarens mjukt värmande solstrålar letar sig in mellan träden. Jag har valt att använda peridot i de månadshalsband för augusti som jag skapar. 

Peridot egenskaper

Peridot är en av de äldsta halvädelstenarna. Den är en symbol för överflöd och balans. En kraftfull sten som också symboliserar styrka, glädje och lycka. Peridot med sina levande ljust gröna nyanser för tankarna till det grönskande, växande, spirande, och har länge setts som en symbol för vår planets årliga förnyelse.

Primärchakra: Hjärtchakrat

Silverhalsband månadssten augusti peridot


Månadssten september; iolit

September månadssten är blå safir och iolit. Med sina magiskt vackra blå nyanser för dessa kristaller tankarna till oändliga hav och svalkande vindar då sensommarkvällen varsamt öppnar upp för höstens första intåg. I månadshalsband för september använder jag den vackra kristallen iolit, med underbara skiftningar från mjukt ljus duvblå mot lila till djupt gråblå. 

Iolit egenskaper

Iolit, även kallad vattensafir med dess djupt havsblå nyanser, är förtrollande vacker. En mycket andlig kristall, ses som en visionerna sten som stärker din intuitiva insikt. Sägs stimulera kreativitet och inspiration, ha en balanserande inverkan och hjälpa dig att uppfylla dina mål. Iolit sägs också stärka självförtroendet och förmågan att uttrycka det egna jaget. 

Primärchakrat: Tredje ögat

Silverhalsband månadssten september iolit


Månadssten oktober; turmalin

Opal och turmalin är månadssten för oktober. Både opal och turmalin finns i en mängd olika färger, jag har här valt att lyfta fram turmalin skiftandes i härligt rosa nyanser som oktobers månadssmycke. Med färgtoner från ljusaste mjukt rosa till mer intensiva ceriserosa skapar turmalinen en härligt levande känsla. 

Turmalin egenskaper

Turmalin är en kristall som länge burits som talisman för trygghet och dess renande, jordande energier. Den sägs balansera kroppens energier samt verka stöttande och stärkande för självförtroendet. Rosa turmalin är särskilt förknippad med tillit i kärlek och mod att följa dina innersta drömmar.

Primärchakra: Rotchakrat

Silverhalsband månadssten oktober turmalin


Månadssten november; citrin

November månadssten är gul topas och citrin, båda glittrandes gula som solen. Jag väljer den underbara citrinen  som representant för november. Citrinen skiftar i en underbar palett av gyllene nyanser, från ljusaste citronsorbet till mjuk honung och djupare nyanser som påminner om bärnsten. 

Citrin egenskaper

Namnet citrin härstammar från det franska ordet citron, vilket med lätthet kan förstås i och med citrinens solgula nyanser. Som symbol för solens värmande kraft sägs denna härliga kristall stimulera och stärka kreativitet och vitalisera sinnet. Citrin sägs också ha en stärkande inverkan på självkänsla och självförtroende samt öka attraktion och bibehållandet av rikedom. 

Primärchakra: Solarplexus

Silverhalsband månadssten november citrin


Månadssten december; turkos

Månadssten för december är turkos, tanzanit och blå topas. Alla dessa kristaller skiftar härligt i olika blå nyanser. Blå topas något isblå, tanzanit skiftar från mjuk viol till mer intensiva blå toner, och turkos med fantastiska skiftningar från mjukaste ljusturkos till mer intensiva nyanser med inslag av beige och brun för tankarna till tropiska hav och långa promenader vid strandkanten.

Turkos egenskaper

En kristall för hälsa, visdom och beskydd vilken har burits som talisman sedan tidernas begynnelse. Sägs ge styrka och visdom till den som bär den, samt vara en kraftfull healer. Turkos ses som en empatisk och balanserande kristall som renar och löser upp negativa energier samt stärka välbefinnande. Det är en sten för inre frid och harmoni som med sina vackra färgskiftningar historiskt sett sagts bringa framgång och tur. 

Primärchakra: halschakrat

Silverhalsband månadssten december turkos


Jag hoppas att denna överblick över årets alla månadsstenar varit inspirerande för dig. Vem vet kanske har du lärt dig något nytt om din månadssten? 

Alltid är det ju så när vi pratar om kristallers egenskaper, att vi ofta har olika förhållningssätt till huruvida vi tror på, eller inte tror på, att en ädelsten kan vibrera i olika energier och sägas vara stärkande för olika egenskaper. Därför använder jag mig ofta av formuleringen "sägs vara" eller "tillskrivs" då jag skriver om kristaller, så att var och en får ta till sig texten på sitt eget sätt. Och oavsett till vilken grad vi är i linje med kristaller och energier är det ju en fin tanke att bära med sig, att låta ett smycke symbolisera något alldeles unikt och speciellt.


Med kärlek, Caroline