Kristaller, ädelstenar & halvädelstenar, vad är skillnaden?

Kristaller, ädelstenar & halvädelstenar, vad är skillnaden?

Underbart vackra kristaller och härligt skimrande ädelstenar förtrollar sinnet med sin gnistrande magi...

Men hur är det där med kristaller och ädelstenar egentligen? Är det någon skillnad på dem, eller är det olika benämning på samma sak?

Och vad är det som gör att vissa stenar kallas ädelstenar medan andra kallas halvädelstenar?

För att få rätsida på det hela började jag googla runt, lyssna på podd och läsa lite i böcker om ämnet. Så här kommer lite kort fattat och översiktligt vad jag kom fram till, absolut inget vetenskapligt djupdyk utan mer svar på frågan i dess mer grundläggande form och en enklare förklaring, utifrån så som jag förstått det hela.

Kristaller skapas i jordens inre...

En återkommande mening som jag gång på gång stött på i texter om kristaller och ädelstenar är denna; De allra flesta ädelstenar är kristaller, men alla kristaller kan inte kalla sig ädelstenar... Okej? Så där lite vitsigt ordtrollande som förvirrar mig... vad menas?

Jo, som jag förstått det, så är det nåt liknande så här:

De absolut flesta ädelstenar är kristaller som bildas i jordens inre. De formas ur en uppsättning mineral och specificeras genom sin unika geometriska form. På samma sätt som geometriskt regelbundna mönster finns överallt i naturen, finns denna symmetri även hos kristaller om vi tittar på atomnivå. Och det är denna unika symmetriska uppbyggnad som definierar, och skiljer, en kristall från en annan. Det är också denna unika symmetri som gör att en kristall kan ha olika färg och uttryck och ändå vara samma kristall, då uppbyggnaden på atomnivå är den samma. 

Silversmycke Tiny pebbles; se så olika uttryck och känsla - alla är de agat!

Att kristaller kan ha så olika nyans och form beror på under vilka förhållanden de bildats, och hur snabbt de stigit till jordens yta. Många uppstår då flytande magma långsamt kallnar, de kan också uppstå då gaser tränger in i berg, eller när vatten avdunstar och rätt förutsättningar för kristallisation infinner sig. Så förhållanden som temperatur, tryck, utrymme och hur snabbt de stigit till jordens yta är alla faktorer som inverkar på hur kristallen formas. 

Skillnad kristall och ädelsten

Och här kommer då kruxet med hela kristall -eller ädelstengrejen; En kristall kallas ädelsten först efter den slipats till en gnistrande skönhet som kan sättas i smycken! 

Alltså, de allra flesta ädelstenar är kristaller som efter att de slipats och polerats uppnår de kvalitéer som definierar dem som ädelstenar. 

Ordet ädelsten (engelskans gemstone) skapades då man ville ha ett ord som definierade de sällsynta, vackra stenar som användes till smycken och dekorationer. Ett ord som skulle särskilja dessa unika skönheter från andra stenar. Så togs också specifika kriterier fram för de stenar som skulle få kallas ädelstenar, och dessa var: stenen ska vara sällsynt, vacker, hållbar och med en hårdhet som motsvarar nivå tre på Mohs hårdhetsskala (en skala för att mäta hårdhet & reptålighet hos mineral). Det var av yttersta vikt att stenen klarade av att slipas och poleras utan att vittra sönder. 


Så, varför kallas då inte alla kristaller för ädelstenar, och varför skriver jag att de allra flesta ädelstenar är kristaller??

Som jag nu förstått, är det så här; alla kristaller som fyndas håller inte riktigt måttet för att få kallas ädelsten. Det kan finnas orenheter i kristallen, eller en skörhet som gör att just den stenen inte kommer gå att slipa och bearbetas som önskat. Då kallas de fortsatt kristaller istället och behåller sitt råa skick. Dessa kristaller kan säljas som exempelvis småstenar eller kluster för en lite mer prisvänlig peng i butiker. Personligen tycker jag att råa kristaller är minst lika vackra som slipade. Se exempelvis på mina smycken Spirit Stone bergkristall och Tiny pebbles bergkristall; en rå och en polerad bergkristall- båda lika härliga men med helt olika känsla!

Kristallhalsband Spirit Stone rå bergkristall och silversmycke Tiny pebbles bergkristall


Och om vi går vidare med det där att "de allra flesta ädelstenar är kristaller..", som viskar om att det gömmer sig något mer här, så ligger det till på följande vis: De allra flesta ädelstenar är kristaller, med några få undantag. Opalen kan ses som undantaget som bekräftar regeln gällande detta att alla ädelstenar är kristaller med en symmetrisk atomuppbyggnad. Opalen består av vattenhaltig kiseloxid, och är alltså inte en mineral som de andra kristallerna, utan den saknar den regelbundna uppbyggnaden av atomer. Utöver opalen finns också de som kallas organiska ädelstenar, vilka är; pärla, korall, bärnsten, elfenben och jet. De har, som namnet avslöjar, ett organiskt ursprung från växter eller djur. 

Ädelstenarnas Big four, eller vad är grejen med ädelsten & halvädelsten då?

Ok, så om begreppen kristaller och ädelstenar nu klarnat lite, vad är då grejen med halvädelstenar?

Allt har från början att göra med hur pass sällsynta dessa kristaller och stenar är. När begreppet ädelstenar myntades utgick man från det som kom att bli känt som ädelstenarnas Big four; diamant, safir, smaragd och rubin. Denna kvartett sågs som de genuint äkta ädelstenarna. De övriga kristallerna som även de var vackra och klarade av att poleras och slipas, men som inte var riktigt lika sällsynta och dyra som dessa "Big four" fick nöja sig med att kallas halvädelstenar. 

När jag läste på lite inför detta blogginlägg fann jag dock något mycket intressant! Det går att läsa hos ett flertal källor att begreppen idag är på väg att förändras, och att det går mer och mer åt hållet att alla stenar som uppfyller kriterierna för ädelsten också ska få gå under namnet ädelsten, alltså även de som tidigare benämnts som halvädelstenar. Så håll i hatten diamanter, smaragder, safirer och rubiner! Här kommer skönheter som mookait, ametist, citrin, rosenkvarts, akvamarin, apatit, lapis lazuli, månsten...för att nämna några, alla får nu ta plats i ädelstenarnas finrum!

Silverhalsband Tiny pebbles citrin & Tiny pebbles ametist, unika vackra kristaller som nu får kalla sig ädelstenar!

Nu hoppas jag att bilden gällande kristaller, ädelstenar och halvädelstenar blivit lite tydligare. Kvar finns ju nu att börja nysta i kristallernas spirituella egenskaper...jag har skrivit en översiktlig guide om kristallers egenskaper som finns under "tips & inspiration" i menyn, jag kommer även lite mer om det i ett blogginlägg framöver!


Med kärlek, Caroline


En liten kom ihåg!

  • De allra flesta ädelstenar är kristaller
  • Kriterier för en ädelsten: sällsynt, vacker, hållbar och med hårdhet tre på Mohs skala.
  • Ädelstenarnas Big four: diamant, smaragd, safir & rubin
  • Boktips: Boken om kristaller av Judy Hall, En liten bok om kristaller av Astrid Carvel.
  • Tips på podd: Smyckespodden